Igår var det invigning av City Excavations på hotell Rubinens takterrass, det var sol, det var öl, det var mingligt och mycket trevligt! Så nu är det igång, hela helgen har ett spännande program som ni kan läsa här nedanför!
Jag vet också att konstnären WILLIAM POPE.L (US), söker folk som kryper med honom på lördag! Jag skulle göra det om jag inte jobbade redan på lördag, det kan nog bli en mycket spännande kollektiv upplevelse!
Möt konstnären direkt på plats, klockan 11.30 i Slottsskogen! Alla som kryper får, förutom en egendomlig upplevelse, en liten gåva som tack.
Samling: Slottsskogsparken, precis vid Linnéplatsen
Tid: 11.30
Så det är bara att köra!
CITY EXCAVATIONS
Performance i Göteborg 16–19 juni
Göteborgs Internationella Konstbiennal inleds med ett performanceprogram som söker sig
ut på stadens gator, torg och parker. I programmet City Excavations, vars titel anspelar på arkeologins utgrävningar, undersöker ett antal konstnärer staden Göteborg utifrån en rad olika perspektiv. Vi rör oss från himlen, jordytan och underjorden till älvens undervattensvärld. Genom performance och interventioner, undersöker konstnärerna det dynamiska nätverk av internationella förbindelser och historier som format stadens unika karaktär. Några visar på nya sätt att se på stadsrummet och avslöjar glömda och bortträngda delar av dess historia. Andra ställer frågor om vem staden är till för och hur vi påverkas av dess utformning. Under tre intensiva dagar skapar Göteborgs Internationella Konstbiennal
en hub av aktivitet och bjuder in Dig till att medverka i de olika konstverken!
Det är fri entré till samtliga performances och du är hjärtligt välkommen!
Torsdag 16 juni
SOCIÉTÉ RÉALISTE (FR)
Soliton
Plats: Hotel Scandic Rubinen, Kungsportsavenyn 24
Tid: 18.00
INVIGNINGSFEST
Klockan 19.00 startar den stora invigningsfesten på Hotel Scandic Rubinens takterass. Det bjuds på musik, bubbel, mingel och tilltugg till sent på natten.
Fredag 17 juni
KATARINA NITSCH & PATRIK BENGTSSON (SE)
Vidundret och porten mot väster
Följ verket på http://goteborg.biennal.org/doorway
Kl. 10.00–17.00
SYNNØVE G. WETTEN (NO)
Experiment utifrån ett gemensamt manus
Samling: Falkgatan 7
Slutpunkt: Redbergsplatsen
Tid: 11.00–12.30
MATTS LEIDERSTAM i samtal med Arne Nilsson
(SE)
Hallå – är det nån där?
Plats: Kungsparken, vid Vallgraven strax öster om Viktoriagatan
Tid: 14.00–15.00
JOHANNES SAMUELSSON (SE)
Att skriva ett modernt äventyr – med Paddanbåt på Göta Älv
Påstigning: Lejontrappan, Brunnsparken
Avstigning: Kungsportsplatsen
Fredag 17 juni kl. 16.00–17.00
Lördag 18 juni kl. 15.00–16.00
MATTHEW BUCKINGHAM(US)
The Spirit and the Letter
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 18.00–19.00
Lördag 18 juni
WILLIAM POPE.L (US)
Göteborg Crawl
Samling: Slottsskogsparken, precis vid Linnéplatsen
Tid: 11.30
ANNA SANDGREN (SE)
mellan två eller flera poler
Plats: Järntorget
Tid: 14.00
MAGNUS HAGLUND (SE)
Göteborgs psykedeliska drömmerier
Start: Konsthögskolan Valands entré, Vasagatan 50
Tid: 17.00–18.30
THE NEW BEAUTY COUNCIL (SE)
Twilight Walk
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 20.00
Söndag 19 juni
JANA WINDEREN (NO)
Survivors of the Water World
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 13.00–14.00
MÅRTEN SPÅNGBERG (SE)
The General Assembly
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 14.00
KONSTNÄRER
SOCIÉTÉ RÉALISTE (FR)
Soliton
Göteborgs Internationella Konstbiennal inviger perfomanceprogrammet
City Excavations med en interaktiv presentation av den franska konstnärsduon Société Réaliste. Från en plats med utsikt över staden talar Société Réaliste om platsens politik med utgångspunkt i Soliton – en undersökning som behandlar hur fysikens icke-linjära vågor kan tillämpas på städer, design och arkitektur.
Performancen följs av en stor invigningsfest som startar klockan 19.00!
Société Réaliste presenteras i samarbete med Fredrik Svensk och Anthony Marcellini som en del av projektet Ways of Transmission.
Plats: Hotell Scandic Rubinen, Kungsportsavenyen 24
Tid: 18.00 Torsdag 16 juni
KATARINA NITSCH & PATRIK BENGTSSON (SE)
Vidundret och porten mot väster
– Vi måste skydda oss, mot strömmen, mot det flytande tillståndet, mörka krafter och föremål som kommer mot oss. Vi skapar ett nät, ett skydd och ett motstånd; en väv av tunna men klibbiga trådar. Vi samlar information, vi leder dig rätt.
Katarina Nitsch och Patrik Bengtsson skapar ett internetbaserat verk med trådar ut i Göteborgs stad. Med utgångspunkt i hur nätet används för aktivism, informationsspridning och kontroll har konstnärerna skapat två karaktärer – Uggla och Räv – som leder kampen mot ett ondskefullt vidunder som hotar staden. Via en sambandscentral i de centrala delarna av Göteborg samlar de in data; filmsekvenser från mobilkameror, texter och bildmeddelanden sända från spanare ute i staden. Från centralen styr de spanarna och ger nya direktiv. Följ utvecklingen på http://goteborg.biennal.org/doorway
Följ verket på http://goteborg.biennal.org/doorway
Tid: Fredag 17 juni kl 10.00–17.00
SYNNØVE G. WETTEN (NO)
Experiment utifrån ett gemensamt manus
I samarbete med SVEAS SFI-undervisning skapar konstnären Synnøve G. Wetten en procession som behandlar frågor om systerskap och gruppdynamik. Följ med i ett poetiskt framträdande som expanderar, reorganiseras och utvecklas till en dynamisk demonstration – en symbol för en poetisk och febrig aktivism. I verket experimenterar Synnøve G. Wetten med formen för dokumentär performance. En uppmaning till en vild demokrati i formen av en social skulptur.
Samling: Falkgatan 7
Slutpunkt: Redbergsplatsen
Tid: 11.00–12.30
MATTS LEIDERSTAM i samtal med Arne Nilsson
(SE)
Hallå – är det nån där?
Konstnären Matts Leiderstam studerade under 80-talet på Valands Konsthögskola och rörde sig mellan Göteborgs unga konstvärld och gayliv – två världar som sällan möttes. I konstvärlden härskade måleriet, högkonjunktur och postmodernismen introducerades – i gayvärlden cruising och disko men också backlash, AIDS-kris och död efter 70-talets frigörelse. Ur minnen, spår och egna fotografier från denna tid ämnar Leiderstam producera ett nytt arbete för biennalen. Som ett förspel till sitt verk bjuder Leiderstam in forskaren Arne Nilsson, författare till
Såna & riktiga karlar och
En annan stad (medförfattare Margareta Lindholm) till ett samtal runt historien om Göteborgs homoliv och queera platser.
Plats: Kungsparken, vid Vallgraven strax öster om Viktoriagatan
Tid: 14.00–15.00
JOHANNES SAMUELSSON (SE)
Att skriva ett modernt äventyr – med Paddanbåt på Göta Älv
På en Paddanbåt utefter Göta Älv läser konstnären Johannes Samuelsson sin essä
Att skriva ett modernt äventyr. Du får höra en personlig berättelse om Ostindiefararen Götheborg III:s tillblivelse och samtidshistoria.
Essän
Att skriva ett modernt äventyr började med en dagboksfilm om en rådgivning på det lokala bankkontoret. Den utmynnade i en fem år lång undersökning av historien bakom Ostindiefararen Götheborg III. Fartyget är en replika av en Ostindiefarare från 1700-talet som rekonstruerats i Göteborg under 90- och 00-talen. Det är ett konst- och forskningsprojekt som vittnar om både fascination och frustration över det som vi känner till som Göteborgsandan.
Påstigning Lejontrappan, Brunnsparken. Avstigning Kungsportsplatsen
Fredag 17 juni kl. 16.00–17.00
Lördag 18 juni kl. 15.00–16.00
MATTHEW BUCKINGHAM (US)
The Spirit and the Letter
Konstnären Matthew Buckingham talar om Mary Wollstonecraft, en av 1700-talets mest framstående feministiska tänkare och författare av bl.a. verket Till försvar för kvinnans rättigheter. Med utgångspunkt i sitt videoverk The Spirit and the Letter (2007) talar Matthew Buckingham om Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795. Genom dagboksanteckningar, brev och böcker får vi följa Mary Wollstonecraft på en poetisk resa präglad av politisk förändring och feministiskt motstånd.
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 18.00–19.00
WILLIAM POPE.L (US)
Den performancebaserade konstnären William Pope.L kryper genom staden i följe av ett stort antal Göteborgare. Färden går från Linnéplatsen till Masthuggstorget, via Linnégatan och Andra långgatan. Pope.L är en av den internationella konstscenens mest omtalade performancekonstnärer och det är första gången vi får se ett av hans verk i Sverige. Performancen blir till en fysisk upplevelse av Göteborg där vi upplever staden ur ett asfaltsperspektiv.
Verket arrangeras i samarbete med www.365saker.se
Vill du vara med och krypa? Möt konstnären direkt på plats, klockan 11.30 i Slottsskogen! Alla som kryper får, förutom en egendomlig upplevelse, en liten gåva som tack.
Samling: Slottsskogsparken, precis vid Linnéplatsen
Tid: 11.30
Vad är krypningar?
Med krypning vill Pope.L öppna kroppen mot utsatthetens erfarenheter och undersöka mänskliga begär i handling. Genom att för en stund överge ett upprätt läge och utforska staden från ett asfaltsperspektiv kan utrymmen skapas där generositet och utbyte blir möjliga. Krypningarna är poetiska återskapelser av vardagsscener och syftar med motsägelsefulla inslag till att bryta vanans visuella strukturer. De blir levande monument över en frånvaro eller en orätt.
Det lokala sammanhanget
Den senaste tiden har Sverigedemokratisk ungdom liksom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson genomfört tal och demonstrationer i centrala Göteborg där båda har stött på motdemonstrationer från antirasistiska grupper. Medan staden på så vis blir spelplats för manifestationer av åsikter finns det samtidigt en tendens att utesluta människor i staden från politiken med hänvisning till dagordningar och etablerade beslutsprocesser. I en kommentar till hungerstrejken som genomförs av Iranska asylsökande på Gustav Adolfs Torg säger Migrationsverket att de varken kan kommentera enskilda fall eller låta sig påverkas av kollektiva aktioner. Om detta innebär ett försök att skilja protesten från det verkställande av politiken som kallas objektiv enskild bedömning av asylsökande, handlar de strejkandes aktion om att gripa in i den offentliga sfären och skapa legitimitet för att tala.
ANNA SANDGREN (SE)
Mellan två eller flera poler
Är det vi människor som skapar en plats? Eller tvärtom platsen som skapar de människor som vistas där? Vad sker när marknadskrafterna tar över stadsrummet alltmer? På Järntorget skapar konstnären Anna Sandgren ett verk som i en lek med solkatter och spegelreflektioner börjar i en viskande dialog för att så småningom sprida sig som ringar på vattnet.
Plats: Järntorget
Tid: 14.00
MAGNUS HAGLUND (SE)
Göteborgs psykedeliska drömmerier
I situationisternas anda tar författaren Magnus Haglund med oss på en psykogeografisk promenad runt om i staden. Genom att ta oss till platser där vi kan känna närvaron av personer som William Burroughs, Erik Satie och Leif Elggren väcks gömda berättelser till liv. I en vandring med musikaliska inslag får vi ana rytmerna från popbandet Tages och technogruppen Matmos, samt möta de magiska tonerna av barnsångaren Christer Falkenström, känd från filmen Åsa
Nisse på hal is.
Start: Konsthögskolan Valands entré, Vasagatan 50
Tid: 17.00–18.30
THE NEW BEAUTY COUNCIL (SE)
Twilight Walk
Bevittna en gruppaktion som i karnevalens tecken utmanar invanda upplevelser och skapar nya kollektiva minnen av platser, som osäkras och omkodas i en upptäcktsfärd genom skymningsstaden. I en karnevalesk övning gör vi staden till vår. Som nattfjärilar prövar vi våra vingar och undersöker det ryggradslösa, obestämda, grova, mittemellan, håriga, nattliga.
Kom till Röda Sten vid åtta för vidare instruktioner som leder dig ut på en koreografi genom staden. Verket utvecklas i samarbete med Wisp (Women In Swedish Performing arts eller What Is Stha Problem?).
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 20.00
JANA WINDEREN (NO)
Survivors of the Water World
Den norska ljudkonstnären Jana Winderen bjuder på en konsert baserad på ljudupptagningar från Göta Älv. Med känsliga hydrofoner lyssnar hon av livet under vattnet. Ljudet ger dig information om älvens välbefinnande där graden av föroreningar kan mätas utifrån en kartläggning av ljuden från de överlevande insekterna. Jana Winderens unika komposition tar avstamp i ljudet från flera upptagningar i Göta Älv i samklang med inspelningar av fiskar och insekter från andra vattendrag. Tillsammans bildar de en kör som resonerar med undervattenvärldens liv.
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 13.00–14.00
MÅRTEN SPÅNGBERG (SE)
The General Assembly
Välkommen till en uppsamlande diskussion under ledning av konstnär och koreograf Mårten Spångberg. När politiken har förlorat sina ideologiska fundament och när organiseringen av våra liv är genomsyrad av kapitalism, är det dags att komma samman. Det handlar om att börja om från början, utan minnen eller fastlagda bilder av hur framtiden ska se ut. I form av en picknick i det gröna skapar Mårten Spångberg en diskussion kring de olika undersökningar som gjorts i staden – förbered er på oväntade vändningar och livliga samtal!
Plats: Röda Sten konsthall
Tid: 14.00