torsdag 26 april 2012

Imorgon fredag: Pär Fridén, Sedan finns bara havet, Galleri Monitor.

Sedan finns bara havet

Pär Fridén
Examensutställning, konstnärligt masterprogram i fotografi

Galleri Monitor
Chalmersgatan 4, Göteborg
27 april - 6 maj
Vernissage: fredag 27 april kl. 17-21
Öppettider: onsdag-fredag kl. 16-19, lördag-söndag kl. 13-17

Curator: Annika von Hausswolff
 I sitt konstnärskap kretsar Pär Fridén kring frågor om makt, identitet och ägande. Utgångspunkten är alltid ett samarbete av något slag som leder till konkreta ställningstaganden och åtgärder. Ur en sådan process växer gestaltningen fram likt ett svar på samspelets systematiserande vilja. I centrum för Sedan finns bara havet står en monolog som rör sig i och runt en personlig relation genom vilken konstnärligt arbete bedrivits. Vi befinner oss i ett efteråt då någonting tycks ha havererat. Då och då närmar sig orden boken Urkällan av Ayn Rand, i vilken gemensam kreativitet beskrivs som omöjlig.
Mot monologen ställs olika försök att förstå Ayn Rands bok. Den skärs sönder och sätts ihop igen på nya sätt. Klossar och moduler skapas och bokens innehåll formas om i en serie videosekvenser. I något av försöken byggs en ny text av Ayn Rands ord.

Sedan finns bara havet kan beskrivas som ett samarbete utfört i ensamhet.

Pär Fridén föddes 1981 i Varberg och är utbildad mellan 2005 och 2012 på Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet. ’Sedan finns bara havet’ är hans examensarbete från Masterprogrammet på Högskolan för fotografi.
’Urkällan’ eller i original ’The Fountainhead’ publicerades första gången 1943 och har sålts i mer än 6,5 miljoner exemplar. Boken utgjorde Ayn Rands genombrott och har på senare tid tillsammans med efterföljaren ’Och världen skälvde’ blivit förgrundslitteratur för den amerikanska Tea Party-rörelsen och delar av den nyliberala svenska rörelsen med Timbro i spetsen.

Kontakt:
telefon: 073 785 01 29
epost: info@parfriden.se
hemsida: www.parfriden.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar