fredag 17 januari 2014

LENA BERGENDAHL - The Fire Within the Eye
LENA BERGENDAHL - The Fire Within the Eye
Galleri Box
10 jan - 9 feb 
Lena Bergendahls utställning The Fire Within the Eye tar sin utgångspunkt i seendet och representationens historia och består av ett tre-kanaligt videoverk och ett ljudverk i form av en inläst text. Videoverket utspelar sig i landskapet kring en stor granitformation, The Enchanted Rock i Texas, en mytomspunnen plats som bland annat beskrivits som en portal till andra världar. I verket används en blandning av nutida projektionsmetoder och analoga pro
jektionsmetoder från 1600-talet, för att undersöka frågor kring perception och representation, optiska illusioner, virtuella bilder och relationen mellan naturvetenskap och magi. Den franska fysikern Pierre Le Lorrain de Vallemont beskriver i - La Physique Occulte- (1696) hur man genom en Camera Obscura ser en vacker trädgård: “Man ser fåglarna flyga omkring och passera förbi, människorna som kommer och går, blommorna med all sin färgprakt, och allt detta är så till den grad exakt återgivet.” Naturen kan kopieras med hjälp av sig själv.

Lena Bergendahl arbetar med video, fotografi och ljusinstallationer och hennes arbeten tar ofta sin utgångspunkt i modifierade vetenskapliga metoder. Hon iscensätter och transformerar processer och illusioner vilka ofta visualiseras i flerkanaliga video och ljus-installationer. Hon har en MFA från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2010) och hennes egna och kollaborativa verk har de senaste åren bland annat visats på Eyebeam Art + Technology Center i New York, USA, på Minibar Artist Space i Stockholm, Los Angeles Filmforum i Hollywood, USA och på Hong-Gah Museum i Taipei, Taiwan.

www.lenabergendahl.se


tisdag-torsdag 13-17
lördag-söndag 12-16
Fri entré

www.galleribox.se

Kastellgatan 10
411 22 Göteborg

Verken i utställningen är producerade med stöd av Konstnärsnämnden.
Galleri Box drivs med stöd från Göteborgs Stad och Kulturrådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar