måndag 21 mars 2011

SISTA VECKAN FÖR ERIK PAUSER på ANGEREDS TEATER


Jag var ute på Angereds  Teater i förra veckan och tittade utställningen av Erik Pauser. Det är verkligen värt ett besök! Den här veckan är SISTA VECKAN, så skynda er!
Utställningen består av tre delar, man kan såklart göra som man vill, men för mig kändes de rätt självklart att börja med att titta på dokumentären som är projicerad på en stor bioduk först. Den är ca en timma lång, så man får ge utställningen lite tid.
Mycket av materialet i dokumentären är intervjuer med vietnameser som har överlevt Vietnamkriget och man får en bild av hur det var att vara med om detta fasansfulla krig. Man förstår också att kriget påverkar dem fortfarande idag, inte bara genom skador både mental och fysiskt utan också genom att deras barn föds sjuka på grund av att USA  använde växtbekämpningsmedelt, herbicider, även kallad Agent Orange, för att avlägsna döljande lövverk och förstöra risodlingar. Man besprutades 20 000 km2 med 80 miljoner liter herbicider.

Del två av utställningen är separata filmer med längre intervjuer där man kan fördjupa sig i varje person man har sett i dokumentären. Dessa filmer är på ett antal tv apparater längre in i utställningen. 

Del tre är fördjupning genom mycket läsmaterial.

Mycket värt att besöka, och Angereds Teater har verkligen presenterat verken fint, rummet passar väldigt bra för utställningen, hoppas vi får se mer där!

 Utställningstext från hemsidan.
"Vilka historier berättas när vi vänder på perspektivet? Trots att över fyra miljoner vietnameser dog i Vietnamkriget har historien som skrivits nästan uteslutande haft sin utgångspunkt i amerikanska soldaters upplevelser. I utställningen Fiendens
ansikte får män och kvinnor på den vietnamesiska sidan komma till tals.
Under fyra år har konstnären Erik Pauser intervjuat och filmat människor som på olika sätt var inblandade i Vietnamkriget (1957–1975); soldater, krigsfotografer, gerillasoldater och civila. Deras berättelser om det krig som vietnameserna kallar
”Det amerikanska kriget” ger oss en annan bild, bortom actionfilmer från Hollywood och rockmusik från 60-talet. De berättar om krigets brutalitet och posttraumatisk stress, om effekterna av det kemiska medlet Agent Orange och om kampen att leva vidare efter ett krig som dödade så många.

Erik Pauser visade 2005 verket The Two Faces of Roman Martinez på Göteborgs Konsthall i vilket han under flera år följt en amerikansk vietnamveteran. Fiendens ansikte är en fristående uppföljning till detta arbete. Utställningen visades på Norrköpings konstmuseum 2009"
 
Gå även in på utställningens hemsida: www.thefaceoftheenemy.net

Utställningen pågår till den lördagen 26 mars.
tisdagar-fredagar 10-16 
lördagar 12-15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar