torsdag 2 april 2020

Fjärde scenen på Folkteatern i Göteborg - Urgent Drama


Fjärde Scenen är Folkteaterns digitala rum för experiment, konstnärlig utveckling och global öppenhet. Folkteatern kommer både att producera och beställa scenkonst skräddarsydd för denna scen.


Folkteatern i Göteborg har startat en fjärde scen som är en digitala scen som experimenterar med konstfilm, scenkonst, teater, ljudkonst och performance. Här kan du se verk av bland annat Nadine Byrne, Leif Elggren, Roxy Farhat, Cha Blasco, med flera, det är Joachim Nordvall som är curator. Scenen är  en scen där teatern både själva producerar men också beställer verk. Ibland är Fjärde Scenen en förlängning av deras fysiska scener. En extra dimension.
Läs mer om alla verk här.

På grund av covid-19 så är nu resten av teatern stängd, med till följd av detta så har teaterns konstnärliga ledare Frida Röhl startat Urgent Drama, ett projekt som känns som att det kommer bli väldigt spännande att följa. Dramatiker från hela världen är inbjudna att skriva och reflektera över den globala kris som vi just nu befinner oss i, de får endast några dagar på sig att skriva, sen kommer det att filmas med regi av Frida.Scenerna kommer senare i vår.
Men börja med att titta på de verk som redan ligger ute, det är ganska korta videoverk från riktigt bra konstnärer.
https://www.folkteatern.se/evenemang/fjarde-scenen
https://fjardescenen.folkteatern.se/
https://www.folkteatern.se/evenemang/urgent-drama

Text från Folkteaterns hemsida:
För att förhindra smittspridningen av covid-19 har många teatrar och andra offentliga verksamheter stängt och tvingats att ställa in sin publika verksamhet. Men i tider av global kris finns också ett globalt engagemang. Därför har Folkteatern Göteborg kontaktat dramatiker från hela världen, och bett dem reflektera över den rådande situationen. Och det är akut. De får ett par dagar på sig att skriva en kort scen, som Folkteatern sedan lika snabbt filmar med teaterns skådespelare. Resultatet kommer att presenteras på Folkteaterns digitala plattform Fjärde Scenen.

Dramatikerna Alejandro Leiva Wenger från Sverige, Andrew Sheridan från Storbritannien, Alfian bin Sa'at från Singapore och Maja Zade från Tyskland är först ut.
Dramatiker som också är klara att medverka är Rafael Spregelburd från Argentina, Simona Semenič från Slovenien, Jón Atli Jónasson från Island och Pipsa Lonka från Finland.
Folkteatern inväntar svar från dramatiker i Kina, Spanien, Italien, Danmark, Schweiz, Frankrike, Italien, USA, Palestina, Libanon, Egypten. Kontakter är även tagna med dramatiker i Ryssland, Polen och Sydafrika.

Intervju med  Frida Röhl om Urgent Drama i DN.
https://www.dn.se/kultur-noje/folkteatern-gor-coronadramatik-i-expressfart/

Fjärde Scenen är ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs konsthall och Regionteater Väst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar