måndag 6 april 2020

Shapeshifters Förändringarnas tid är här. Igen. Alltid.

Idag har jag suttit och tittat på korta visningar från utställningen Shapeshifters, förändringarnas tid är här. Igen. Alltid.
En utställning jag gärna skulle vilja se IRL men som jag antagligen inte kommer att göra, även om Malmö Konstmuseum håller öppet som vanligt än så länge.
Utställningen är curerad av Anna Johansson och känns väldigt aktuell och i tiden, om möjligt kan den till och med blivit ännu mera aktuell nu i covid-19 tider. 
Här ser vi  till exempel  ett verk av Cindy Sherman ur Disasters serien som hon gjorde i direkt respons till Aids epidemin på 80 talet.
Vi ser också ett verk av Lars-Andreas Tovey Kristiansen, The Radiant City, som är en video som visar hur staden Pripyat, som övergavs vid Chernobyl katastrofen, som nu tagits över av djur och natur.
Ett tredje exempel är Katja Petterssons verk Jord, som handlar om relationen mellan natur och människa, men just i det här verket så måste människan anpassa sig efter naturen.
Jag hoppas att det kommer fler videos, för jag skulle vilja få se alla verk från utställningen, verkar vara en super bra och intressant utställning.

https://www.facebook.com/konstmuseummalmo/videos/
https://www.facebook.com/konstmuseummalmo/
https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Besoksmal/Malmo-Konstmuseum/Utstallningar.html


Om utställningen från Malmö Konstmuseums hemsida.

Shapeshifters
Förändringarnas tid är här. Igen. Alltid.
20 mars - 9 augusti.

Vi lever i en motsägelsefull tid präglad av omfattande förändringar. Den teknologiska utvecklingen går så snabbt att vi knappt hinner ta in hur den påverkar våra liv. På flera områden har den artificiella intelligensen passerat människans och det sägs att den första människan som kommer bli 200 år redan är född. Samtidigt bidrar vårt sätt att leva till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att göra stora delar av jorden obeboelig. Det är som om vår strävan efter evigt liv pågår parallellt med förstörelsen av livet självt.

Att blicka framåt och försöka förstå vad som väntar väcker känslor, nu kanske mer än någonsin. Vi står inför en ny tid med utmaningar som kommer att få konsekvenser för alla. Utställningen Shapeshifters utforskar med konstens hjälp olika idéer om framtiden och hur vi kan förhålla oss till de förändringar som går oss till mötes.

Med konstnärer som Elin Alvemark, Christian Andersson, Hannah Anbert, Malin Bülow, Olafur Eliasson, Alma Heikkilä, Sif Itona Westerberg, Cindy Sherman och Ulla Wiggen rör vi oss in och ut ur fiktionernas och myternas mångfacetterade världar. Samtidigt vävs idéer och upptäckter från biologi, ekologi och teknologi in för att ge perspektiv på vår egen tid.

Ordet shapeshifter, eller hamnskiftare på svenska, är lånat från mytologins värld. Det beskriver förmågan att ändra form och egenskaper. I myterna förvandlar gudarna människor till djur, växter eller föremål för att bestraffa eller befria dem. Men i vår tid är det inte gudarna som förvandlar. Vi har tagit deras plats och våra handlingar omskapar både världen, samhället och oss själva. På vilka sätt kan vi som människor påverka framtidens utformning och vilka framtidsscenarier ser vi oss själva i?

Medverkande konstnärer
Elin Alvemark, Hannah Toticki Anbert, Christian Andersson, Isabelle Andriessen, Malin Bülow, Giulia Cenci, Kah Bee Chow, Elmgreen & Dragset, Olafur Eliasson, Ellisif Hals, Alma Heikkilä, Johannes Heldén, Håkan Jonson, Matti Kallioinen, Lars-Andreas Tovey Kristiansen, Eva L’Hoest, Katja Larsson, Tilda Lovell, Anna Nordström, Gerhard Nordström, Katja Pettersson, Cindy Sherman, Magnus Thierfelder Tzotzis, Sif Itona Westerberg, Ulla Wiggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar