fredag 1 april 2011

VERNISSAGE IMORGON LÖRDAG: NY SCEN/NEW SCENE Konsthallen - Bohusläns Museum,


NY SCEN/NEW SCENE

Konsthallen - Bohusläns Museum
Vernissage imorgon kl. 14:00 
Utställningen håller på till  15 maj kl. 16:00
Vernissage lördag 2 april kl 14.00 i konstnärernas närvaro. Författaren Agneta Klingspor inviger utställningen. Konsthallens ansvarige, Agneta von Zeipel, presenterar och ger en kort bakgrund tillsammans med Maria Carlgren, konstkonsulent i Västra Götalandsregionen och Kerstin Lövberg Krusell, bildlärare på estetiska programmet vid Uddevalla gymnasieskola.
Konsthallen på Bohusläns museum ”känner av” den unga samtida konstscenen med utställningen Ny scen / New Scene.
Till utställningen har ett antal unga konstnärer som går på landets konsthögskolor eller som nyligen avslutat sin utbildning bjudits in. Flertalet av dem har en direkt koppling till Uddevalla och västkusten. Antingen genom sin uppväxt, utbildning eller för att de nu är verksamma i området.

De inbjudna konstnärerna är Max Andersson, Duda Bebek, Omid Delafrouz, Jacob Hurtig, Maria Jönson, Tomas Lundgren, Olof M Lange, Jeff Olsson, Rebecca Miana Olsson, Karl Norin, Maria Norrman, Amelie Persson  och Cajsa von Zeipel.
Vad kännetecknar denna generation som växte upp på 1980-talet? Finns det några gemensamma nämnare i deras sätt att tolka vår tid? Konstnärerna ger sin syn på samtiden med teckning, måleri, installation, skulptur video och film och performance. De är utbildade vid landets olika konsthögskolor som Konsthögskolan i Stockholm, Valand och Fotohögskolan i Göteborg, Malmö Konsthögskola men även utomlands.

Vi vill genom utställningen orientera utställningsbesökarna i aktuella frågeställningar i den unga samtida konsten, men också ställa viktiga frågor kring det konstpedagogiska uppdraget som museet har.

Konsthallen - Bohusläns museum och det estetiska programmet på Sinclair, som är en del av Uddevalla gymnasieskola, har sedan ett femtontal år tillbaka ett ambitiöst konstpedagogiskt samarbete bakom sig, där teori och praktik möts. De unga konstutövarna får möta konst och konstnärer på ett tidigt stadium. Hur har det påverkat deras liv och yrkesval?

Urvalet till utställning och program har gjorts i samråd mellan Konsthallen och lärare vid det estetiska programmet på Sinclair, samt f.d. elever på skolan. 

Konsthallen - Bohusläns Museum, 
Museigatan 1 Uddevalla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar