torsdag 1 september 2011

Fredag 2 sept Marie Andersson Antichambre Hasselblad CenterMarie Andersson

Antichambre
Hasselblad Center

2/9–-30/10 2011

Välkommen till vernissage fredagen den 2 september
kl 18.00–20.00 på Hasselblad Center.

Utställningen invigs kl 18.30 i närvaro av Marie Andersson.
Curator: Dragana Vujanovic


2 september - 30 oktober 2011

Utställningen Antichambre är den första större presentationen av konstnären Marie Andersson. Den består av ett trettiotal verk från 2003 till 2011 som tillsammans speglar hennes mångfasetterade arbete.

Ett centralt tema i Marie Anderssons verk är fotografiets relation till tidens och minnets obeständighet. Hennes fascination för kamerans mekanismer förenas med hennes intresse för arkitektur och platser som på samma gång är privata och offentliga. Utställningens titel – Antichambre – är franska för väntrum och på ett poetiskt sätt fångar den mycket av det som upptar Marie Andersson och formar hennes bildvärld.

Verket Sal 4, plan 5 är skapat särskilt för utställningen på Hasselblad Center. Det kretsar kring ett holländskt tittskåp från 1600-talet som i flera avseenden delar kamerans grundläggande mekanik. Projektionen med de två Kodak-karusellerna lyser under hela utställningsperioden och kommer långsamt att blekna. I slutet av oktober är bilderna oåterkalleligen borta.

Marie Anderssons sakliga arbetsmetod och till synes opersonliga registrerande av omgivningen skapar paradoxalt nog drömlika bilder. Kompositionen och motiven i verket Antichambrera (2011) påminner om bilder från en övervakningskamera i ett montage av slumpmässigt sammansatta interiörer. Flödet av speglar, glas och reflektioner får motivet att i det närmaste upplösas. Det som kvarstår är fragment som tillsammans skapar nya platser.

Viljan att upplösa såväl rumslighet som tid skänker bilderna ett hisnande djup. Marie Andersson prövar och utvidgar det fotografiska mediets gränser och uttryck. Fotografierna refererar ofta till sig själva och den fotografiska processen. Till exempel får skuggan av kameran hon använder vara med i bilden och avslöja att det vi ser är något annat än vi först trodde. Med enkla och lekfulla medel punkterar Marie Andersson den illusion som den fotografiska bilden på ett förrädiskt sätt skapar.

Dragana Vujanovic

Curator, Hasselbladstiftelsen

Marie Andersson (f 1962) bor och verkar i Malmö. År 2008 mottog hon Hasselbladstiftelsens stipendium till Grez-sur-Loing, Frankrike.

Hasselblad Center
utställningshall
Götaplatsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar