fredag 19 november 2010

BREV BREV BREV!!!Började att fundera på det här med brev för ett tag sen. Inte mail, utan brev, fysiska, som man får på posten. Det är inte så ofta de kommer nu för tiden, inte alls faktiskt. Jag kommer ihåg när det var spännande när posten kom. När man väntade på brevbäraren och helgerna var tråkiga för då kom det ingen post.
När jag bodde i Oslo, för ungefär 100år sen, så bodde vi ett hus som var en rivningskåk, huset stängdes igen sen efter det att vi flyttade ut, men hur som helst, då hade vi ett postfack längst ner i huset där man hämtade sin post. På den tiden så BREVVÄXLADE jag med vänner och familj. Det låter ju verkligen som det var 100år sen nu, men det är det faktiskt inte… Vårat postfack var trasigt, jag minns det som att det var ganska rörigt överlag där nere bland facken, men det spelar ingen roll, jag kommer ihåg hur spännande det var att springa ner för trapporna och kolla om det hade kommit något brev. I Norge har jag för mig att man även fick post på lördagarna, vilket var väldigt bra i det här sammanhanget.
Jag kan sakna det där. Jag tycker brev är fina. Jag sparade mina brev. Hur ofta skriver man ut ett mail och sparar det? Det händer, men det är ju verkligen inte ofta jag gör det, det är mest fakturor som hamnar på papper, det är ju för jävla sorgligt egentligen.
Jag tänkte på det när min hotmail la av för ett tag sen, eller rättare sagt jag glömde bort lösenordet och provade för många gånger så den låste sig. Och den mailen var mitt första mailkonto, så jag hade haft det i ungefär 15 år. Jag hade ingen backup på lösenordet eller klyftiga svar på frågorna som kom, typ vilket är ditt favorit djur? Precis som det skulle hjälpa mig nu 15 år senare, var det verkligen isbjörn då(?), nä, jag var nog mer inne på katter... Jag trodde det var kört. 
När jag slutat sura så började jag funderade på varför jag behövde det där kontot, det kom ju mest spam och skit dit nu för tiden ändå. Dessutom var det drabbat av virus sen ett år tillbaka, så varje gång jag skickade ett mail så kom det med en invit till en sexshop eller liknande med i mailet, de vill säga om jag inte kom ihåg att radera de där obligatoriska meningarna som stod överst i varje mail. 
Plus att mailhelvetet skickade ut mail till ALLA mina vänner med information att jag hade köpt en ny dildo eller likanade på nån nätbutik (vilket var en lögn) med jämna mellan rum.. Ja så varför skulle jag ens orka bry mig om det mailkontot.
Sen kom jag på det, alla mail sen 15 år tillbaka var ju också där. Mailkorrespondens som jag hade haft med vänner över hela världen, och också de mail som jag själv skrivit när jag varit ute och rest. Det kändes helt plötsligt ganska trist att jag tappat bort alla de mailen.
Jag lyckades till slut bevisa att kontot var mitt och jag kunde fixa ett nytt lösenord, så nu har jag det där olycksdrabbade kontot igen. Och jag har fortfarande inte skrivit ut mailen…


För ett tag sen så tittade jag på en dokumentär som hette Sigrid och Isaak, som är gjord av Anders Wahlgren.
Den handlade om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald, och tar sin start typ 1909 tror jag, och de är unga och hungriga på livet. Genom dokumentationsmaterial, tidningsurklipp, foton och brev så fick man följa dem genom livet. Den var väldigt fin och intressant, men det som framför allt hängde sig kvar i mig var deras brev till varandra. De reste mycket båda två och genom breven fick man verkligen en inblick i deras liv och förhållande. Ett sånt material kommer ju knappast finnas kvar från oss idag.Vad händer med våra mailkontoton när vi dör, stängs de eller sparas de? Antagligen stängs de och då försvinner ju alla mail man har skrivit under sin livstid.
Så med den i bakhuvudet så började jag att fundera på brev, hur kan man arbeta med idén brev inom konsten? Jag har själv fått upp massa idéer om hur man kan göra, men vad har gjorts och hur har andra tänkt? Jag började att försöka komma på konstverk som hade med brev att göra. Det var svårt, faktiskt. Men efter att ha frågat runt lite så lyckades jag ändå hitta en hel del.

Helga Härenstam har gjort ett fint verk som heter LOVELETTER / ULTIMATUM. Ett brev som är baserat på brevväxling mellan en ung kvinna och en ung man på 60talet. Allt kunde bli så bra om hon bara kunde ändra lite på sig.. Man kan läsa hela brevet på hennes hemsida: 
http://www.helgaharenstam.com/
Peter Banö har gjort ett verk som heter I Apply, där han vill retas med det konstnärliga etablissemanget. Han söker högt uppsatta tjänster  på konstinstitutioner med brev som är skrivna på det sättet som man skrev på när man var ett barn.bilden har inte med filmen att göra
utan heter Unfamiliar, 2001

 Annee Olofsson har gjort ett videoverk som heter You need her and you want her golden hair she sees you but she wont love you because she really doesn’t care. I filmen så ser man Annees rygg när hon ligger och sover i en säng, samtidigt som hennes mamma sitter på sängkanten och läser högt ur Annees egna kärleksbrev som har fått genom livet för första gången.

Pernilla Ljungqvist har gjort ett verk som heter Dear James,
I hope you are feeling better. som handlar om James Earl Ray. I verket ingår det både performance och text i brevform som är riktad till James Earl Ray . 

Leif Elggren och Thomas Liljenberg bildar tillsammans Firework.
1996 gjorde de verket Experiment with dreams, som sedan också släpptes i bokform.
Verket består av 200 brev som de skrev under ett år till kända personer över hela världen.
http://web.comhem.se/elggren/index.html


 
Erik Berglin har gjort verket För mycket post, under sex månader så skickade han anonyma brev till sin granne för att muntra upp honom eftersom han såg så ensam ut. Några utav de breven finns på hans hemsida under Various Works.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar