måndag 15 november 2010

Föreläsning i samband med Šejla Kamerics utställning No More Drama på Röda Sten och Space Tourist + the Movements på Doc Loung.


 Imorgon tänkte jag gå på föreläsning i samband med Šejla Kamerics utställning No More Drama på Röda Sten, eller se filmen Space Tourist + the Movements på Doc Loung. Svårt val. får se vilket det blir...

Föreläsning i samband med Šejla Kamerics utställning No More Drama
med Lisbeth Larsson 16 november kl 18.30

Det finns ett antal väl beprövade sätt att tysta en kvinna.
Ett av de mer drastiska står kung Tereus i den antika myten om Philomela för. Efter det att han våldtagit henne skar han helt enkelt av hennes tunga och låste in henne bland väverskorna. Genom att väva in sin berättelse i ett tyg kunde hon emellertid berätta vad s...om hänt henne.

”I mitt arbete med kvinnors självbiografier har jag gång på gång sett hur det som tystats ändå, någon gång och på ett eller annat sätt, kan berättas. Frågan är sedan om någon lyssnar och förstår.

För kvällen har jag valt att tala om Henriette Sophie Widerbergs berättelse om männen i sitt liv; en gång en berömd operasångerska och höljd i juveler, född i Göteborg, den första som sjöng Susanna i Figaros bröllop och tillika den första svenska kvinna som lät trycka sin självbiografi.”

Lisbeth Larsson är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Fri entré


Doc Lounge visar Space Tourist + the Movements

20 miljoner dollar kostar en resa till rymden. Är du sugen?
Film: Space Tourist (2009, Schweiz, eng/rysk/romansk språk, eng.text)
Regi: Christian Frei
DJ och LIVE: The Movements (På scen ca 19:30)
Tid: 19.00 Filmen börjar 20.00
Entré: 70 kronor
Plats: ‘House of Win-Win ‘, Tredje Långgatan 13 B (Mittemot Saluhallen Briggen)
Förköp: http://www.pusterviksbiljetter.com/, http://www.ticnet.se/

Filmen:
I sitt senaste projekt undersöker filmaren Christian Frei en gammal dröm. Drömmen om att lämna vår planet som en “normal person” för att resa och etablera sig i rymden. Idag erbjuds möjligheten. För ringa 20 miljoner dollar blev dröm till verklighet för den amerikanska finanskvinnan Anousheh Ansari. Den här dokumentären följer hennes lyxsemester i rymden och det vardagliga livet på den internationella rymdstationen. Men framför allt fångar filmen rymdens extraordinära skönhet och sätter dess stillhet och ro i kontrast till jordlivets pågående galenskap och upptåg. Bland annat skildras den verklighet som berättar om kazakiska samlares livsfarliga jakt efter rymdskräp som bokstavligen faller ur himlen. Med fantastiska bilder, tar Space Tourist med sin publik in i en fascinerande värld full av förundran och förvåning, i rymden lika mycket som på jorden.

Bandet:
The Movements gästar Doc Lounge under kvällen. 2009 släppte de ”For Sardines space is no problem”, en skiva där pionjären Christer Fuglesang hyllas för sin bedrift som första svensk i rymden. Christer själv diggade musiken och tog med plattan på sin andra rymdfärd! Enligt The Movements är skivan i fråga rymdfararens liv i kronologisk ordning, framfört i en blandning mellan kraut, spacerock och punk. I vanliga fall drar dock bandets musik mer åt 60-talets garage, vilket man bitvis kan höra på skivan.

(Movements väntar tillökning vilket gör att vi måste reservera oss för för tidigt kommen bäbis. Om så sker spelar delar av bandet bra musik på plattor i stället.)

http://www.myspace.com/spacemovements
http://www.themovements.com/
http://www.myspace.com/themovements
2 av bandets medlemmar om skivan: www.youtube.com/watch?v=6VyM9k8xJLI

Varmt välkommen denna afton när Doc Lounge utforskar rymden. Det kommer bli något alldeles utomjordiskt, det kan vi lova!

I samarbete med ABF, VGregion och Göteborgs stad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar